lördag, augusti 15, 2009

judge the book by its cover

Jag har lånat hem Letterpress: The Allure of the Handmade. En helt fantastisk bok, som jag av en händelse fick med mig från biblioteket. Det lönar sig att döma boken efter omslaget.  Nu får jag för första gången lust att bo i ett stort hus, ett stort Pippi Långstrump hus med mörkrum på vinden och tryckeri i källaren. 

I Tyringe tvärs över gatan från min farmors hus bodde det en tryckare, han var en rätt egensinnig man som inte drog sig för att berätta för folk hur de skulle bete sig. Nu är det bara hans fru kvar i huset, en liten dam på 93 år som vinkar hövligt när man går förbi. Tror aldrig att jag har hört vad familjen egentligen heter i efternamn, det har alltid hetat
Tryckaren och hans familj. Tryckaren var under Vietnamkriget och oroligheterna under 60talet känd för sitt kommunisthat och hans vurmande för USA. Han tryckte upp och delade ut flygblad med pro-amerikanska budskap runt om i  Tyringe, vilket resulterade i att folket döpte honom till Vladimir Offset. Folkhumor när den är som bäst.

Inga kommentarer: